Det är snart 500 år sedan Gustav Vasa flydde på skidor genom Sverige och den första gnistan tändes inför vad som kom att bli det äldsta och största skidloppet genom tiderna. Sedan den första tävlingen år 1922 har loppet utvecklats varje år och är nu så pass stort att det även anordnas för cyklister under sommaren. 

Oavsett om du trivs bäst på ett par längdskidor eller på sadeln har du faktiskt möjlighet att gå i Vasas fotspår. För många kan det kännas tufft att ta sig igenom det 90 kilometer långa loppet och vare sig du rullar eller glider fram är det viktigt med bra utrustning för att underlätta din framfart. Funderar du på att ta dig an på skidor kan vi rekommendera att köpa längdskidor i paket, på så sätt får du allt du behöver inför starten i februari. Ska du cykla bör du tänka på att välja en med bekväm sadel och som rullar lätt.

Vasaloppet för folk samman

Med närmare 70 tusen deltagare under Vasaloppets vintervecka och 25 tusen deltagare under Cykelvasan är det med andra ord många som tränar inför ett gemensamt mål – att passera mållinjen i Mora. Faktum är att det var i år som deltagarrekordet slogs för Cykelvasan, något som kanske tyder på att även sommarvarianten av loppet går mot att bli en klassiker.

Det här med att ha ett gemensamt mål att sträva efter tycks vara en motiverande faktor i träningssammanhang. Att då ha möjligheten att träna ihop med andra inför olika lopp kan därför vara en bra idé. Några som anammat gruppträning är en löpgrupp från Ludvika som tränar ihop fyra dagar i veckan oavsett väder. Minst sagt inspirerande!

Vill du veta mer om Vasaloppets vintervecka kan du läsa här om årets lopp och förhoppningsvis finna inspiration inför nästa års tävling. Det finns flera varianter av Vasan och säkerligen någon som passar just dig. Om inte skidor är något för dig kan du alltid välja cykelvarianten och vara med att slå ett deltagarrekord 2019!