Vandring nu en av de mest populära delarna av friluftsliv. Men tyvärr är det många som ger sig ut utan att vara rätt kittade. Här får du tips vad kommer till utrustning och kläder, men att tänka på är att alla vandringar såklart ter sig olika. Detta för att man kan vandra i olika typer av landskap och i olika årstider, såklart. 

Din vandring blir bra mycket roligare om du har rätt typ av utrustning och har planerat din packning väl. Det kan vara små större saker som att du har rätt typ av tält med dig till att du inte glömt stödstrumporna från https://www.funqwear.se/66-stoedstrumpor som är så bra att ha för att slippa svullna fötter när du står och går mycket.

Välj rätt led för dig

Det finns gott om härliga, jobbiga och vackra leder i Sverige. Vad du ska välja beror helt på vad du är ute efter och vad du tänkt få ut av din vandring. I en artikel från Expressen tipsas det om allt leder med närhet till bekväma fjällstationer, leder med enklare stugor i väglösa landskap, eller leder där du helt enkelt får tälta mitt i naturen. Det beror på hur van och bra kittad du är.

Så packar du för din fjällfärd

Det handla rom att bara packa det allra nödvändigaste samtidigt som du inte får glömma något, en svår balansgång. Därför är det bra att läsa igenom olika packlistor online. Här är en packlista för dagstur från Svenska Turistföreningen, och en packlista för längre fjällvandring tagen från Metro som vi har satt samman för våra packningstips.

Kläder för vandringen

När det kommer till kläder så ska du tänka på at klä dig efter lager på lager principen, ett bra exempel på det är att ha flera tröjor och en tunn skaljacka på för att kunna anpassa dig efter väderskiftningar. Ha ull och syntetkläder närmast kroppen och ha bra skalplagg. Packa regnkläder om dina skalplagg inte är vattentäta och ha slitstarka och varma vandringsbyxor på dig. Ha alltid på dig dubbla sockor för att slippa skavsår och se till att ha extrastrumpor och ombyte av alla plagg lättåtkomligt och ha alltid med ett extra underställ. Se till att gå in dina vandringskängor ordentligt, och ha mössa vantar, dunjacka och en varm halsduk till rasten.

Annan utrustning

i övrigt finns det en hel del du behöver ha med dig, allt från tält, mat och dryck, vattenflaska, ligg och sittunderlag, sovsäck, handduk, förbandslåda och skavsårsplåster, myggmedel, karta och kompass, toalettpapper, visselpipa, ficklampa, kikare och kamera. Läs guider noga och skriv en egenkomponerad packlista för att anpassa efter din vandring.