Att klara av Vasaloppet är en milstolpe som många önskar klara av åtminstone en gång i sitt liv. Bakom ett lyckat Vasalopp ligger bra förberedelser med rätt träning och rätt kost. Här kan du läsa mer om hur du förbereder dig för Vasaloppet på bästa sätt.

Träningen bakom Vasaloppet handlar om så mycket mer än att bara införskaffa ett par nya skidor och träna ute i spåren. Du behöver lägga mycket fokus på balansträning och bygga god styrka i överkroppen så du orkar staka dig fram.

Börja redan på våren

Redan på våren innan bör du lägga stort fokus på konditionsträning och bygga upp en bra grund att stå på. Här kommer exempel på några aktiviteter du kan ägna dig åt för konditionsträning:

  • Cykling
  • Löpning
  • Simning
  • Paddling

Välj sådant som du tycker är roligt och utmanande för att inte tappa motivationen på vägen. Växla gärna mellan olika grenar så blir träningen inte lika ensidig. Välj aktiviteter där hjärtat får jobba hårt. Glöm inte att vila och återhämtning är minst lika viktigt som själva träningen.

Sommarträning

På sommaren är det värt att börja med träning som är mer relaterad till skidåkning. Det kan vara i form av inlinesåkning eller rullskridskor. Växla med styrketräning och bygg upp din muskelmassa. Du kan även kombinera med andra träningsformer om du känner att du har motivation och orken. Överdriv inte utan håll träningen på en jämn nivå. Här handlar det om uthållighet och inte snabba resultat.

Höst och vinter

När hösten närmar sig bör du lägga i princip all fokus på skidåkning. Du kan även kombinera med lite styrketräning om du önskar. Om du håller på med mycket löpning är det värt att springa en halvtimme i veckan även på vintern, för att minska skaderisken.

Kost

Kosten är minst lika viktig som träningen om du ska uppnå ett bra resultat. När man tränar väldigt hårt är det viktigt att fylla på med proteinrika livsmedel som kyckling, fisk, ägg, linser och mandlar. Det finns även proteinpulver som går att köpa på de flesta hälsokost och träningsinriktade butiker. Lägg upp ett matschema i samband med att du börjar träna.