Vad behöver man ha när man är mycket ute i skogen? Svaret är rätt kläder och rätt utrustning. Det gör skogsvistelsen så mycket enklare och smidigare – samt härligare.

 

Ska du ut på jakt är det till exempel jaktkläder på Fähallen du ska införskaffa, och ska du vandra i fjällen är det i stället sådan utrustning som krävs.

 

M3 IDG går det att läsa mer om olika tekniska friluftsprylar att ta sig med ut i naturen, oavsett om det är en fjällvandring som är på gång eller om du helt enkelt bara ska ge dig ut i naturen. Några av de prylar som nämns i artikeln är:

 

  • En liten eldstad som även laddar mobil, en så kallad BioLite Campstove kan vara något
  • En GPS med sms-funktion kan vara bra om du ska riktigt långt ut i vildmarken
  • En smart solpanelslampa kan du fästa på ryggsäcken under dagen för att sedan låta lysa upp din campingplats på kvällen
  • Ska du spana på djur på natten kan det vara en god idé att köpa en kikare med nattläge och bildstabilisering
  • En pannlampa som automatiskt anpassar ljusstyrkan baserat på förhållanden runt dig kan även den vara behändig när du till exempel sätter upp tält i mörker eller skymning

 

 

Vård av djur och natur

 

skog dimmaI Helsingborg har Länsstyrelsen gått in och stöttat hela sex av kommunens olika, föreslagna naturprojekt. Nu ska man bekämpa jätteloka och det aggressiva ogräset parkslide, släppa kossor och restaurera kustheder som håller på att växa igen. I Helsingborgs Dagblad går det att läsa om hur 6,7 miljoner till 35 skånska projekt, gick hela 1,22 miljoner till sex olika projekt i just Helsingborg. Sedan lägger även kommunen till lika mycket pengar själva, vilket gör att summan tillbaka till naturen blir närmare 2,5 miljoner kronor. Naturvårdarna i kommunen är jätteexalterade och påbörjar projekt som kommer hålla på i flera år.

 

Samtidigt står det att läsa i Sveriges Radio om hur miljöorganisationer och ekoturismföretag enligt regeringen borde få mer befogenhet att bestämma över skog och mark. Något som skogsbrukare och jordbrukare ställer sig emot, eftersom det tyder på ett misstroende mot att de själva inte kan ta ansvar för djur, jord och mark.